Naar beneden

 

 

 

 

Het vilten van de vachten

 

 

De voorbereiding.

De afgeschoren vacht van het schaap valt los uit elkaar. Meestal zitten er ook takjes en grassprieten en schapenpoep in.
De vacht wordt eerst schoongemaakt. Takjes en vervuilde en verviltte stukken worden eruit gehaald. dan wordt de vacht met de geschoren kant naar boven uitgelegd voor het vilten.

Om de vacht als kleed te kunnen gebruiken moet deze weer stevigeheid krijgen.

 

De losse geschoren vacht

 

 

 

 

Het viltproces

Wol heeft de wonderlijke eigenschap onder invloed van zeep, water en beweging te krimpen en stevig te worden. De wolvezels haken in elkaar.
Wanneer je per ongeluk je wollen trui te warm wast ben je daar niet blij mee, je trui is hard en flink gekrompen. Bij het vilten van de vachten maken we dankbaar gebruik van deze unieke eigenschap. Lees hoe het komt dat wolvezels zo reageren

 

 

Vachten vilten

Op de achterkant, de geschorenkant, van de vacht komt een woldeken. Deze wordt flink nat gemaakt en besprenkeld met groene zeep. Daar overheen wordt noppen plastic gelegd. Dat ziet er dan als volgt uit:

 

 

Om de wol te laten vilten moet er beweging in komen.
In deze fase wordt van een hechting tussen de twee lagen tot stand gebracht.

Het bewegen van de vacht

 

 

Foto's van het vilten

Een onbewerkte vacht Typische lokken van ee drentsheideschaap Vacht met natte wollaag De vacht nat maken en wrijven Rollen van de vacht Het resultaat Ook dieren zijn er gek op